Επιστολή διαμαρτυρίας ΣΕΕΧΩΜ προς την κυβέρνηση για την αύξηση των τελών κρουαζιέρας

Date:

Share:

Οι επιχειρηματίες Χώρας Μυκόνου, καταδικάζουν απερίφραστα το αυξημένο τέλος κρουαζιέρας που θα κληθούν να καταβάλουν οι επισκέπτες κρουαζιέρας στην Μύκονο και καλούν τα αρμόδια Υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα.

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτη την Ελληνική κυβέρνηση, απέστειλε ο ΣΕΕΧΩ Μυκόνου,  αναφορικά με την αύξηση τελών κρουαζιέρας.

Μέσω αυτής, οι επιχειρηματίες Χώρας Μυκόνου, κάνουν λόγο για συστηματική, αρνητική αντιμετώπιση της Μυκόνου από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις που πλήττουν την τοπική επιχειρηματικότητα και υπονομεύουν τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού.

Ειδικότερα, μέσω της επιστολής, οι επιχειρηματίες Χώρας Μυκόνου, ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση για την αύξηση του τέλους κρουαζιέρας, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, και να προχωρήσετε σε ουσιαστική διαβούλευση για μια βιώσιμη λύση που θα προστατεύει την οικονομία και την εικόνα του νησιού μας.

Ο ΣΕΕΧΩ Μυκόνου αναφέρει συγκεκριμένα:

Προς: Κυβέρνηση της Ελλάδας

Θέμα: Διαμαρτυρία για την αύξηση των τελών κρουαζιέρας

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή, το σωματείο επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Χώρας Μυκόνου επιθυμεί να εκφράςει την έντονη διαμαρτυρία του σχετικά με την ξαφνική και υπερβολική αύξηση των τελών που επιβάλλονται στους επιβάτες κρουαζιέρας από 0,35€ σε 20€. Η απόφαση αυτή, η οποία πάρθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενημέρωση των τοπικών φορέων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον τουριστικό κλάδο του νησιού μας.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Δεν υπάρχουν φαινόμενα υπερτουρισμού στη Μύκονο: Η εισροή των επισκεπτών κρουαζιέρας είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν δημιουργεί προβλήματα υπερφόρτωσης του νησιού. Οι επισκέπτες αυτοί ενισχύουν την τοπική οικονομία χωρίς να επιβαρύνουν τις υποδομές σε βαθμό που να δικαιολογεί την τόσο απότομη αύξηση των τελών.

2. Οι υποδομές ελλιμενισμού και μεταφοράς των επισκεπτών κρουαζιέρας είναι επαρκείς: Η Μύκονος διαθέτει σύγχρονες και επαρκείς υποδομές για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης ενίσχυσης ή αναβάθμισης των υποδομών που να δικαιολογεί την τόσο μεγάλη αύξηση του τέλους.

3. Προεργασία για σύστημα διαχείρισης αφίξεων-αναχωρήσεων (berth allocation): Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι έχει ήδη γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος διαχείρισης αφίξεων και αναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων από την επόμενη χρονιά. Το σύστημα αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών, διασφαλίζοντας την εύρυθμη διαχείριση των αφίξεων, χωρίς την ανάγκη υπερβολικής επιβάρυνσης με αυξημένα τέλη.

4. Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού: Η απότομη αύξηση των τελών αυτών δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλους προορισμούς κρουαζιέρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι διατηρούν σημαντικά χαμηλότερα τέλη. Αυτό θα οδηγήσει τις εταιρείες κρουαζιέρας να προτιμήσουν άλλους προορισμούς, με σοβαρές επιπτώσεις για την τουριστική κίνηση και την οικονομία του νησιού μας.

5. Μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα: Η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέφει μόνο το 1/3 των εισπραχθέντων στο Δήμο δείχνει ότι το μέτρο αυτό έχει κυρίως εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν αποσκοπεί ουσιαστικά στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών ή στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών της Μυκόνου. Οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται υποστήριξη και επενδύσεις στις υποδομές και όχι επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις.

6. Εικόνα αστάθειας στο επενδυτικό κλίμα: Τέτοιες ξαφνικές αλλαγές στα τέλη δημιουργούν την εντύπωση στις εταιρείες κρουαζιέρας ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας είναι ασταθές, με τους κανόνες του παιχνιδιού να αλλάζουν χωρίς επαρκή χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Αυτή η αστάθεια αποτρέπει σοβαρές επενδύσεις και μπορεί να πλήξει τη φήμη της Ελλάδας ως αξιόπιστου προορισμού.

Πέραν των οικονομικών συνεπειών, προκαλεί εντύπωση η συστηματική, αρνητική αντιμετώπιση της Μυκόνου από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις που πλήττουν την τοπική επιχειρηματικότητα και υπονομεύουν τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού. Είναι ώρα να σταματήσει η εχθρική αυτή πολιτική και να προχωρήσουμε σε μια πιο δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι τη συνεισφορά της Μυκόνου στα δημόσια έσοδα όσο και στο brand name ΕΛΛΑΔΑ και να πάψουν να υπονομεύουν συστηματικά το νησί που εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε άμεσα την απόφαση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, και να προχωρήσετε σε ουσιαστική διαβούλευση για μια βιώσιμη λύση που θα προστατεύει την οικονομία και την εικόνα του νησιού μας. Η Μύκονος ήταν είναι και θα είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας

Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του ΣΕΕΧΩΜ

━ more like this

Δημήτρης Λαζαρίδης: Προληπτική συντήρηση και καθαρισμός του δικτύου αποχέτευσης στην Χώρα Μυκόνου [Εικόνες & Videos]

Mykonos Water Supply and Sewerage Company / Συνεχίζονται οι προληπτικές εργασίες, από συνεργεία της ΔΕΥΑ Μυκόνου, με σκοπό να μπορέσει το δίκτυο αποχέτευσης...

Μήνυμα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Σπύρου Αποστόλου, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Μήνυμα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Σπύρου Αποστόλου, με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2024-2025 "Εύχομαι καλή δύναμη, υγεία, κουράγιο και...

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας Μαρουσούλας Χανιώτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ευχές της Αντιδημάρχου Παιδείας Μαρουσούλας Χανιώτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Με την ευκαιρία της έναρξης του νέους σχολικού έτους, θα ήθελα να...

Μαρουσούλα Χανιώτη: Ο Δήμος Μυκόνου είναι προσηλωμένος στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της σχολικής κοινότητας

Μαρουσούλα Χανιώτη / Ο Δήμος Μυκόνου είναι προσηλωμένος στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της σχολικής κοινότητας Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ολοκληρώθηκε,κατά τη...

Συνεδριάζει δια ζώσης, την Παρασκευή, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μυκονίων

Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Ξενάριος και οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων, σας προσκαλούν την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 15:00 μ.μ., να συμμετέχετε,...