10 χρόνια “Ανεμόμυλοι”: Συνεχίζουμε για τη δεύτερη δεκαετία με αμείωτο ζήλο και καινοτόμες ιδέες για τον πολιτισμό

Date:

Share:

Mykonos / Μια νέα δεκαετία ανοίγει φέτος ο Σύλλογος μας έχοντας στο ενεργητικό του: Την εδραίωση φεστιβάλ χορών του Μάη.

Ξεκινώντας το 2015 με παράσταση στο Γρυπάρειο σε συνεργασία με δασκάλους του Λυκείου Ελληνίδων και θεματική ενότητα τραγούδια, χορούς και έθιμα του ΑπριλοΜάη, του Πάσχα, του Αη Γιώργη.

Και στα επόμενα χρόνια αφιερώματα στις μεγάλες κοιτίδες ηρωισμού και πολιτισμού. Μακεδονία τη χρονιά της πολιτικής εκχώρησης του ονόματος της, Κρήτη την χρονιά του Ερωτόκριτου, Πόντο την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Και ακόμα καλεσμένες ομάδες με τεράστια ιστορική βαρύτητα: Μεγάλη Ελλάδα όπου 3.000 χρόνια διατηρείται άσβεστο το ελληνικό στοιχείο.

Η φίλη Αίγυπτος και η πολύπαθη Παλαιστίνη λίγο πριν την σημερινή γενοκτονια. Κύπρος. Θεσσαλονίκη, Δράμα, Θράκη, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμια, Ελευσίνα, Πάτρα, Κρήτη, Νάξος, Σάμος, Ικαρία, Πελοποννησος, Άνδρος, Σύρος, είναι μερικές από τις περιοχές που επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ μας του Μάη μέσα από σημαντικούς εκπροσώπους τους- συλλογικοτητες ή μέλη μας.

Και ακόμα φωτισαμε όχι μόνο τους Παραδοσιακους αλλά και τους λαϊκους μας χορους με το φεστιβάλ “Ζορμπάς” στο Γρυπαρειο και συμμετέχοντες παγκόσμιας εμβέλειας. Αφιερωμένο στους δικούς μας Μυκονιάτες χορευτές, αυτούς που εδραίωσαν το χορευτικό ” marketting” στην απαρχή της τουριστικής μας Ανατολής.

Θεματικό ημερολόγιο

Ωδή στο φως ο τίτλος του ημερολογίου μας φέτος. “Πιωμένος φως μια σκιά μαύρη ο άνθρωπος,,-οι χορευτές μας. Με “υποτιτλους” από τους Νομπελιστες μας και τον Μυκονιατη Παναγιώτη Κουσαθανα.

Πρακτικές της Μυκόνου, όπως η γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι θαλασσινοί μας, η τυροκομία, η αγροτοπαραγωγή, η τοπική γαστρονομία κ.α το 2023. Οι Μουσικοί μας. Οι χοροί της Μυκόνου από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και το σήμερα. Τοποσημα της Μυκονου και της Δήλου. Είναι μερικά από τα προηγούμενα θέματα.

Πολιτιστικά ταξίδια

Ταυλάνδη φέτος, αλλά και δύο φορές στην αχανή Κίνα, Μεξικό, Πράγα στο εξωτερικό. Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα επί πολιτιστικής πρωτεύουσας πέρυσι, θέατρο Πειραιώς, θέατρο Πέτρας, Πυθαγόρειο θέατρο, θέατρο Απόλλων, φεστιβάλ Τσελεμεντές, Πάρος, μερικές από τις συμμετοχές μας στην προσπάθεια να ταξιδέψει όσο γίνεται μακρύτερα το πολιτιστικό μας προϊόν. Και να γίνει πόλος έλξης και ενδιαφέροντος, έναυσμα γέφυρας πολιτισμού και επωφελούς διάδρασης.

Εκθέσεις ή αιγιδες εκθέσεων με εικαστικούς, ζωγράφους, αγιογράφους, ψηφοθέτες, συγγραφείς, φωτογράφους, συγγραφείς της Μυκόνου. Στην Πινακοθήκη ή στην Αθήνα.

Φιλανθρωπικές δράσεις

Φέτος για του πλημμυροπαθεις της Θεσσαλίας, πριν για τους σεισμοπαθείς της Συρίας, της Τουρκίας, τους πυρόπληκτους στο Μάτι, ή άλλους αναξιοπαθούντες.

Συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα με κάθε ευκαιρία

Εκκλησιαστικά, Mykonos art festival, mykonos Biennale, mykonos running,Κυριακή των Βαίων με Χασαπικο κλπ. Εθελοντισμός, φροντίδα, προστασία και καλλωπισμός σύγχρονων μνημείων, ακτιβισμός και δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Κυρίως όμως η φαρέτρα μας περιέχει εύστοχες σεμιναριακές δράσεις. Φέτος καλεσμένος ο Μεγαλακάκης στη Μύκονο και καλεσμένοι οι Ανεμόμυλοι στη λίμνη Πλαστήρα. Προκειμένου να γίνουν ζυμώσεις, εμπειρίες, γνώσεις πάνω στην ατέλειωτη και μοναδική ελληνική Παράδοση. Παλιότερα η Κρήτη με τον Στιβακτακη, η Μάνη με τον Δρακοπουλο, το ζεϊμπέκικο με τον Κολοβο, Σιακαλλη και Πετροπουλο, η pizzica, η tarantella, η Μικρασία κλπ. Αλλά και σεμινάρια ταμπουρελλου από τους tarantesys και τσαμπουνας από τους αείμνηστους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες που πρόσφατα χάσαμε, Μπαμπελη και Καντενασο.

Και όλα αυτά, και πολλά ακόμη, -όπως η φιλοξενία θεατρικής ομάδας το Σεπτέμβρη-, χωρίς ποτέ καθ όλη τη διάρκεια του έτους να σταματάνε τα μαθήματα χορών μας. Φέτος, η δασκάλα μας Μαρία Χρισταρα, διατηρεί τμήμα παιδικό και δύο ενηλίκων.

Ήταν λοιπόν μια όμορφη πορεία ως εδώ και όλα δείχνουν πως οι προσπάθειες του Συλλόγου μας γίνονται αντιληπτές και χαίρουν στήριξης και εκτίμησης από την μικρή μας κοινωνία, τα μέλη μας και τους θεσμούς.

Συνεχίζουμε λοιπόν για τη δεύτερη δεκαετία με αμείωτο ζήλο, νέες ιδέες, πρωτοποριακές εξελίξεις, φιλόπονη φειδώ. Με μια λέξη απτό Έργο και ευχαριστούμε όλους όσους μας δίνουν δύναμη, συμπλέουν, μας αγκαλιάζουν, με τον έναν η τον άλλο τρόπο.

*** Στη φωτό είναι το σεμινάριο στη λίμνη Πλαστήρα. Διοργανωτής Αποστολής Ξυδιας. (Βλ: Μεναλαίδια)

━ more like this

Λιμενικό Ταμείο: Εργασίες αποκατάστασης του κυβολιθικού οδοστρώματος στο Νέο Λιμάνι Μυκόνου [Eικόνες & videos]

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, προχώρησε στην αποκατάσταση της υφιστάμενης καθίζησης  επί του  κυβολιθικού οδοστρώματος στο Νέο Λιμάνι, Τούρλου. Σε παρεμβάσεις αποκατάστασης της καθίζησης που...

ΔΕΥΑ Μυκόνου: Προγραμματισμένες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των φρεατίων αποχέτευσης στην Χώρα Μυκόνου

Mykonos Water Supply and Sewerage Company / Συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εργασίες, από συνεργεία της ΔΕΥΑ Μυκόνου, προκειμένου, το νησί να είναι έτοιμο να...

Mykonos: Συνεδριάζει δια ζώσης, σήμερα Πέμπτη, το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου

Την Εβδομη του συνεδρίαση, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στις 10:00 το πρωί, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κουσαθανάς -...

Mykonos ΔΕΥΑΜ: Καθαρισμός δύο δεξαμενών υδροδότησης στο Φράγμα Φωκού, Ανω Μεράς – Πιθανή θολότητα στο νερό λόγω του καθαρισμού

Η Δ.Ε.Υ.Α. Μυκόνου με προσήλωση στον στόχο της, που είναι η αδιάλειπτη υδροδότηση και ποιοτική παροχέτευση με νερό, προέβη σε εργασίες καθαρισμού – συντήρησης...

Municipality of Syros: Συνάντηση στην Αθήνα του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης κ. Κικίλια, της Βουλευτού κ. Κ. Μονογυιού και εκπροσώπων του Δήμου Σύρου

Municipality of Syros: Συνάντηση στην Αθήνα του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης κ. Κικίλια, της Βουλευτού κ. Κ. Μονογυιού και εκπροσώπων του Δήμου Σύρου Συνάντηση με τον...