Γιώργος Μαραγκός / τ. Δήμαρχος Σύρου: Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Η αποκατάσταση των όψεων και της αλήθειας

Date:

Share:

Σε συνέχεια πλήθους δημοσιευμάτων αλλά και της σημερινής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Νίκου Συρμαλένιου, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, καθώς και των απαντήσεων που ο ίδιος έδωσε, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της επισκευής και αποκατάστασης των όψεων του εμβληματικού Δημαρχιακού Μεγάρου της Σύρου, οφείλουμε να προβούμε στην πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας.

Καταρχήν, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατεπείγουσα επισκευή και αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου αποτέλεσε και αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας.

Αφενός επειδή ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών των υπηρεσιών που στεγάζονται εντός του κτιρίου καθώς και των διερχόμενων πολιτών και επισκεπτών πέριξ του κτιρίου, εξαιτίας πιθανής αποκόλλησης τμημάτων του κτιρίου και αφετέρου, διότι είναι απολύτως επιτακτική και κρίσιμη η διαφύλαξη του κτιριακού και πολιτιστικού αποθέματος της Ερμούπολης, πολύ δε περισσότερο ενός διατηρητέου κτιρίου ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας. Υπενθυμίζεται ότι, το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Ερμούπολη της Σύρου έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τον Ν. 1469/50.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων, ανέφερε ότι η πρώτη κρούση προς τον ίδιο από τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης, κ. Νίκο Λειβαδάρα, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 ενώ, ισχυρίστηκε ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια. Δεδομένου ότι οι δηλώσεις του κ. Πέτσα απέχουν πόρρω της πραγματικότητας, προς αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτουμε σύντομο ιστορικό ενεργειών.

Ήδη, ως Δήμαρχος ο ίδιος προσωπικά και ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2014-2019, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σοβαρότητα του προβλήματος, πραγματοποιήσαμε συγκεκριμένες ενέργειες για την δρομολόγηση και επίλυση του.

Ειδικότερα, την 5/3/2018 πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, του συνεργάτη του κ. Μαρίνου Ρουσιά και των τριών (3) κυβερνητικών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Ν. Συρμαλένιου, Α. Συρίγου, Ν. Μανιού, ζητώντας επιτακτικά την χρηματοδότηση της μελέτης (επισυνάπτεται σχετική φωτογραφία).

Σε συνέχεια της αναφερόμενης σύσκεψης, υποβάλλαμε άμεσα, ως Δήμος, αίτημα χρηματοδότησης με αρ. πρωτ. 7092/29-03-18 προς το «Πρόγραµµα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθµού της Χώρας».

Το αίτημα έγινε άμεσα αποδεκτό και εκδόθηκε η απόφαση χρηματοδότησης της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του δημαρχείου Π/Υ 330.000,00€, με αρ. πρωτ. 11356/12-4-2018 (ΑΔΑ: Ψ6ΒΕ465ΧΘ7-6ΛΡ), σε βάρος των πιστώσεων του έργου: 2003ΣΕ05500005/ΣΑΕ 055.

Στη συνέχεια, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε τα τεύχη του διαγωνισμού και μετά από τις προβλεπόμενες εγκρίσεις προχώρησε στην με αρ. πρωτ. 24655/20-11-2018 δημοσιοποίηση των στοιχείων δημόσιας σύμβασης για την δημοπράτηση της μελέτης.

Η υπογραφή σύμβασης με τον μελετητή πραγματοποιήθηκε την 2/12/2019 ενώ η μελέτη, περαιώθηκε και παραλήφθηκε σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (συμπεριλαμβανομένων των τευχών δημοπράτησης) την 14/6/2022 (αρ. απόφασης ΟΕ 158/14-6-2022, ΑΔΑ: 9ΛΨΣΩΗΟ-ΓΡΔ), η αλήθεια είναι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σχεδόν 2 έτη μετά η οποία κατά κύριο λόγο βαρύνει την γραφειοκρατία του ΥΠ.ΠΟ, αφού εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατά συνέπεια, με βάση την προηγηθείσα παράθεση στοιχείων, είναι επιεικώς άστοχες και παραπλανητικές οι αναφορές του Αν. Υπουργού Εσωτερικών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί την Σύρο τα τελευταία χρόνια, αφού ο ίδιος παρέλειψε σκοπίμως να αναφερθεί στις διαπιστωθείσες μεγάλες και αδικαιολόγητες χρονικές καθυστερήσεις του ΥΠ.ΠΟ.

Από την πλευρά μας ευελπιστούμε τουλάχιστον, η σημερινή προφορική δέσμευση του κ. Πέτσα για την χρηματοδότηση του έργου από το ΠΔΕ, συνολικού Π/Υ 2.260.407,20€, να μην αποδειχθεί κενή περιεχομένου ή απλώς ένα προεκλογικό πυροτέχνημα και το ταχύτερο δυνατό να παρακολουθήσουμε τη δημοπράτηση και υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού και εξαιρετικά επείγοντος έργου.

Γιώργος Μαραγκός
Σύμβουλος Ανάπτυξης & Διοίκησης Έργων
τ. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

━ more like this

Condolence Message: Συλλυπητήρια της Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, προς τον Σεβασμιώτατο Δωρόθεο Β’ για την απώλεια της μητέρας του Αικατερίνης

Condolence Message: Συλλυπητήρια της Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, προς τον Σεβασμιώτατο Δωρόθεο Β’ για την απώλεια της μητέρας του Αικατερίνης Σεβασμιώτατε, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του...

Condolence Message: Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δήμου Τήνου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’

Condolence Message: Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δήμου Τήνου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ Εκ μέρους του Δήμου Τήνου εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια προς τον...

Condolence Message: Συλλυπητήριο Μήνυμα Δήμου Σύρου Ερμούπολης προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’

Condolence Message: Συλλυπητήριο Μήνυμα Δήμου Σύρου Ερμούπολης προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκφράζουμε τα...

Aegean Islands: Συλλυπητήριο μήνυμα Γ. Λεονταρίτη προς το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την απώλεια της μητέρας του

Aegean Islands / Συλλυπητήριο Μήνυμα του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ για την απώλεια της...

Mayor of Mykonos: Τον πρώην Δήμαρχο Μονάχου υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Χρήστος Βερώνης

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης υποδέχθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2022, τον πρώην Δήμαρχο του Μονάχου και επίτημο δημότη  της Μυκόνου, Christian Ude και...