Οι πόλεμοι συχνά τελειώνουν ή παγώνουν στην κάλπη, γράφει ο επιφανής Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Ιβάν Κράστεφ, επικαλούμενος ως παραδείγματα τον πόλεμο της Αμερικής στο Βιετνάμ, τον πόλεμο της Γαλλίας στην Αλγερία αλλά και την ήττα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις κάλπες το 2000 «με την οποία πραγματικά τελείωσαν οι πόλεμοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει χώρα στη σκιά των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2024, συνεχίζει ο Κράστεφ, στρέφοντας το βλέμμα του στις κάλπες που αναμένεται να στηθούν του χρόνου σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία, Ταϊβάν αλλά και στην Ευρώπη για το ευρωκοινοβούλιο.
Το αποτέλεσμα αυτών των ψηφοφοριών θα μπορούσε να καθορίσει την επόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλά και την έκβαση που θα πάρει ο πόλεμος στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε.
Τον Μάρτιο του 2024 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να δει κανείς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χάνει τις εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κράστεφ, ο Πούτιν θα μπορούσε, εάν ηττηθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία ή δει την εκεί σύγκρουση να «παγώνει» κατά τρόπο που δεν θα δικαιολογεί ρωσικές θριαμβολογίες, να βρεθεί αντιμέτωπος προεκλογικά με έντονη κριτική όχι μόνο από τους λίγους φιλελεύθερους που έχουν απομείνει πια στη Ρωσία αλλά και από τη ρωσική εθνικιστική δεξιά, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.
Οι επερχόμενες ουκρανικές εκλογές αναμένεται να επηρεάσουν όμως και τις στρατηγικές επιλογές που θα κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στο 2023. Σύμφωνα με τον Κράστεφ, ο Ζελένσκι θα είναι αδύνατο προεκλογικά να αποδεχθεί οιονδήποτε εδαφικό συμβιβασμό που θα δίνει ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία, ενώ και η αναβολή των εκλογών δεν αποτελεί για εκείνον επιλογή.
Ωστόσο, η πραγματοποίηση εκλογών στην Ουκρανία σε καιρό πολέμου και με μεγάλο μέρος του ουκρανικού πληθυσμού εκτοπισμένο, θα αποτελέσει πρακτικά τεράστια πρόκληση για τις ουκρανικές Αρχές. Η διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών θα είναι υψίστης σημασίας για την ενίσχυση της εικόνας της Ουκρανίας ως δημοκρατικού Δαυίδ που αγωνίζεται ενάντια σε έναν αυταρχικό Ρώσο Γολιάθ, σχολιάζει ο Ιβάν Κράστεφ μέσα από τις σελίδες των FT.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο διανοητή, οι προεδρικές εκλογές που αναμένονται στην Ταϊβάν το 2024 θα μπορούσαν, και εκείνες, να επηρεάσουν ως μπαλαντέρ τη δυναμική του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αν και ακόμη δεν είναι σαφές ποιο μάθημα έχει αντλήσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από τη ρωσική εισβολή. Ο Σι έχει άραγε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν έκανε λάθος που ξεκίνησε τον πόλεμο ή ότι μήπως τον ξεκίνησε πολύ αργά;
Στην προσπάθειά της να κρατήσει τους Αμερικανούς μακριά, η – ήδη ταπεινωμένη από την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού – κινεζική ηγεσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την υποστήριξή της προς τη Μόσχα με την ελπίδα να κρατήσει έτσι τις ΗΠΑ παγιδευμένες σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση.
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχουν επίσης άμεσο αντίκτυπο στη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Κράστεφ.
Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές μπορεί να είναι, μάλιστα, πιο καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος.
Οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να αντιστέκονται στη δολοφονική μηχανή του Πούτιν εάν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σταματήσουν να τους στηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά.
Υπό αυτή την έννοια, οι Ουκρανοί έχουν λόγους να φοβούνται ότι εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν την προεδρία, τότε και η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια θα μπορούσε να αμβλυνθεί.
Αλλά και από την πλευρά των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, μια επιτυχία του Πούτιν στο Ντονμπάς ή μια άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.
Είναι σημαντικό οι Ουκρανοί να εξακολουθούν να κερδίζουν στο πεδίο της μάχης, προκειμένου ο Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του να κερδίσουν τις εκλογές.
Αυτό το σύμπλεγμα των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται μέσα στο 2024 θα μπορούσε να αλλάξει τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε μια στιγμή ακραίας παγκόσμιας πόλωσης όπως είναι η τρέχουσα, καταλήγει στο άρθρο του ο Κράστεφ.
Πηγή: FT