Aegean Islands: Επιτρέπεται περιβαλλοντικές οργανώσεις να διαδίδουν ψεύδη και συκοφαντίες;

Date:

Share:

Aegean Islands / Απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στα fake news που άκριτα υιοθετεί σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το έργο των οποίων, προφανώς κρίνεται ως χρήσιμο, διακινούν ψεύδη και συκοφαντίες, υιοθετώντας άκριτα τα fake news που σε τοπικό επίπεδο συστηματικά καλλιεργούνται, με μόνιμο στόχο την Περιφερειακή Αρχή.

Τις τελευταίες ημέρες, εκείνοι οι οποίοι έχουν χρίσει εαυτούς αυτοβούλως ως μοναδικούς προστάτες του περιβάλλοντος και κατά την άποψή τους όλοι οι υπόλοιποι πασχίζουν για την καταστροφή του, βρήκαν πεδίον δόξης, στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την προστασία των ελαφιών Dama Dama, όπως και των αγροτών των περιοχών που έπληξε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου.

Οι κατ’ επάγγελμα αλλά και επιλεκτικά «ευαίσθητοι», βρήκαν και πάλι την ευκαιρία να διακινήσουν ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες σε βάρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ισχυριζόμενοι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να περιορίσει τα ελάφια με ηλεκτροφόρες περιφράξεις, αλλά και ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει να εξεταστεί ο αποχαρακτηρισμός του ελαφιού από προστατευόμενο σε επιβλαβές είδος!

Τους ισχυρισμούς αυτούς υιοθέτησαν πάραυτα και χωρίς έρευνα η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, όπως προκύπτει από κοινή επιστολή τους.

Τίθεται το ερώτημα, αν επιτρέπεται περιβαλλοντικές οργανώσεις του βεληνεκούς τους, να προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις, χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει το αυτονόητο και επιβεβλημένο, να ζητήσουν ενημέρωση από τους καθ’ ύλιν αρμοδίους, πριν γίνουν ένα γρανάζι στο μηχανισμό του ψεύδους, της συκοφαντίας και των σκοπιμοτήτων, γεγονός που γεννά ερωτηματικά αν αυτό συνέβη εκ παραδρομής ή τεχνηέντως.

Αν είχαν κάνει τον κόπο να ζητήσουν ενημέρωση θα γνώριζαν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ουδέποτε έλαβε απόφαση για ηλεκτροφόρους φράχτες και μάλιστα στην εν λόγω συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε εκτενής αναφορά στο είδος της περίφραξης της άνω των 10.000 στρεμμάτων έκτασης με ξεκάθαρη απόφαση για ξύλινη, φιλική στο περιβάλλον και σε καμία περίπτωση ηλεκτροφόρα!

Αν είχαν ζητήσει ενημέρωση, θα γνώριζαν ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ουδεμία αρμοδιότητα έχει σχετικά με την διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Δασαρχείο.

Αν είχαν ζητήσει ενημέρωση, θα γνώριζαν ότι, επιδιώκοντας επιστημονική λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης πληθυσμιακής αύξησης που εδώ και χρόνια έχει παρουσιαστεί, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει με 300.000,00 €, μελέτη καταγραφής και διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Αν είχαν ζητήσει ενημέρωση θα γνώριζαν ότι η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι εκείνη που ανέλαβε την εκπόνηση τοπικού Σχεδίου Διατήρησης και Διαχείρισης των ελαφιών στη Ρόδο.

Αν είχαν ζητήσει ενημέρωση θα γνώριζαν ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επεδίωξε και πέτυχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους αρμοδίους παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με κομβική στην επίσκεψη του ιδίου του τότε Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά στη Ρόδο, με πολυμελές κλιμάκιο αρμοδίων του Υπουργείου, με σκοπό να δοθεί λύση στο πρόβλημα, προστατεύοντας το εμβληματικό είδος ελαφιού της Ρόδου, αλλά παράλληλα προστατεύοντας και την χλωρίδα και την πανίδα όλου του νησιού.
Μεταξύ των μέτρων που τότε εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός ήταν και η δημιουργία πάρκων ελαφιών, σε περιοχές του νησιού της Ρόδου, μεταξύ των οποίων και η ευρύτερη περιοχή του Φράγματος Γαδουρά.

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ουδεμία παρέμβαση μπορεί να ασκήσει στο ζήτημα της διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών και της προστασίας του μοναδικού αυτού είδους της πανίδας του νησιού. Μπορεί μόνο να πιέσει τους καθ’ ύλιν αρμοδίους να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην ολοκλήρωση των μελετών και στην λήψη των επιστημονικά ενδεδειγμένων μέτρων, ανάγκη που μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική, τόσο για την προστασία των ελαφιών, όσο και των αγροτών.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, αν κόπτονται πραγματικά για την προστασία των ελαφιών, καλό θα ήταν να αναζητήσουν τις απαντήσεις που ψάχνουν στους κατά τον νόμο αρμοδίους και όχι να γίνονται φορείς fake news και συκοφαντιών, στοχοποιώντας την Περιφέρεια για αλλότριους σκοπούς, όπου η προστασία του ελαφιού, μόνο ως άλλοθι χρησιμεύει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Όχι από την Ομοσπονδία, που οφείλει να είναι πιο προσεκτική για να προστατεύσει την σοβαρότητά της, αλλά σε τοπικό επίπεδο, από τους γνωστούς κατά περίπτωση και επιλεκτικά «ευαίσθητους».
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί του ελαφιού. Υπάρχει η ισορροπία του οικοσυστήματος και αυτό επιδιώκει.
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα θέματα του Περιβάλλοντος δεν είναι πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Θα πρέπει να ντρέπονται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι κόπτονται για το περιβάλλον, ενώ στην πράξη το χρησιμοποιούν μόνο με πολιτική σκοπιμότητα.

━ more like this

Χρήστος Βερώνης: “Δεν θα επιτρέψουμε, οι Μυκονιάτες και οι Μυκονιάτισσες να γίνουμε ξένοι στον τόπο μας”

Mykonos Mayoral Election 2023 - Χρήστος Βερώνης / Οι Μυκονιάτες και οι Μυκονιάτισσες το ξέρουν εδώ και χρόνια. Το είπα, όμως, και στη συνέντευξή...

Mykonos Mayoral Election – Σταύρος Γρύμπλας: Μονόδρομος η ενότητα για την επανάκτηση της Μυκόνου – Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Mykonos Mayoral Election - Σταύρος Γρύμπλας / Οι Μυκονιάτες αναζητούν το νέο όραμα και τις νέες απαντήσεις που θα δημιουργήσουν την σωστή κατεύθυνση και...

Χρήστος Ελευθερίου: Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των Μυκονιατών και την μεγάλη ευθύνη να κάνουμε την «Μύκονο Πρώτη Ξανά» με το Χρήστο Βερώνη!

Mykonos Mayoral Election 2023 / Ο Χρήστος Ελευθερίου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μυκόνου με την παράταξη «Μύκονος Πρώτη Ξανά» του Χρήστου Βερώνη, εξηγεί τους λόγους...

Περιφερειακές Εκλογές – Σπύρος Αποστόλου: Δίκτυο μεταφορών και παράλληλος σχεδιασμός του νησιωτικού χώρου θα εξασφαλίσουν βιώσιμη κινητικότητα – συνδεσιμότητα στο Ν. Αιγαίο

Aegean Regional Elections - Σπύρος Αποστόλου / Ανάρτηση - άρθρο του  Σπύρου Αποστόλου, για τις συνιστώσες αποτελεσματικότητας του νησιωτικού ∆ικτύου μεταφορών παράλληλα με το...

Μύκονος Δημοτικές Εκλογές – Χρήστος Βερώνης: Νέο Λύκειο στην Ανω Μερά, κατασκευή Στέγης για Εκπαιδευτικούς και ΣΔΕ, στην πρώτη γραμμή των δεσμεύσεών μας για...

Mykonos Mayoral Election 2023 - Χρήστος Βερώνης / «Η Παιδεία για μας αποτελεί προτεραιότητα. Το έχουμε αποδείξει με έργα τα οποία θα συνεχίσουμε» διαμηνύει...