Mykonos & Aegean Islands news

Mayor of Syros: Συνάντηση Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Mayor of Syros / Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, παρουσία του πρόεδρου της ΝΟΔΕ Κυκλάδων κ. Χρήστου Καφτηράνη και της υποψήφιας Βουλευτή Κυκλάδων κας Ανθής Χαλκιά.

Προεξάρχον θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές NATURA, αναφορικά με το οποίο ο κ. Αμυράς διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο πρόκειται να λάβει υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις/προτάσεις που κατατέθηκαν από την τοπική μας κοινωνία, τους φορείς και τους συλλόγους του νησιού, και αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και συμπερίληψή τους στη μελέτη, το θέμα θα επανέλθει προς διαβούλευση.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός προσκάλεσε τον Δήμο μας να συμμετέχει και να υποβάλλει τις προτάσεις του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας (Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών)», το οποίο προσφέρει χρηματοδότηση 100% για τις σχετικές μελέτες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αμυρά, η δημιουργία ενός εθνικού δικτύου μονοπατιών μπορεί να συμβάλει στην προστασία του οικοσυστήματος, καθώς και στην τουριστική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου που διαθέτει κάθε περιοχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Λειβαδάρας ενημέρωσε για τα μείζονα ζητήματα του νησιού μας, όπως το ενεργειακό κόστος και ιδιαίτερα για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Σύρου, καθώς και για την ελλιπή ακτοπλοϊκή και αεροπορική συγκοινωνία και διασύνδεση του νησιού μας τόσο με την πρωτεύουσα και την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στο κρίσιμο ζήτημα της υγείας, όσον αφορά στην υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων, αλλά και στην αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου λόγω της επικινδυνότητάς του.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.