Mykonos & Aegean Islands news

ΚΔΕΠΠΑΜ: Πλανήτες φωτεινοί-Εργαστήρια στιχουργικής και σύντομες συναυλίες με τραγούδια του Νίκου Γκάτσου για παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της Μυκόνου

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργανώνει Εργαστήρια στιχουργικής για παιδιά Δημοτικού. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 6 Απριλίου 2023 στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ και θα συμμετάσχουν 260 παιδιά των Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Μυκόνου.

Τα εργαστήρια αυτά, βασισμένα στους στίχους του ποιητή Νίκου Γκάτσου, δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν τη στιχουργική τέχνη, την τέχνη της ποίησης που γράφεται για να μελοποιηθεί ή για να ντύσει μια μελωδία. Μέσα από τη διαδικασία συγγραφής στίχων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται, όχι μόνο τον πλούτο της γλώσσας, της φαντασίας και της ομοιοκαταληξίας, αλλά και τη χρησιμότητα των κανόνων της γραμματικής και του συντακτικού, την αξία της ευρυμάθειας και την ανάγκη των ορίων τόσο στην τέχνη όσο και στη ζωή. Δεν είναι τυχαίο το ότι στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ το εκτίμησαν ως εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας της ελληνικής.

Διαδικασία

1. Η Μυρτώ, συνοδευόμενη από τον Νίκο, ερμηνεύει 8 με 10 τραγούδια σε στίχους Γκάτσου και μουσική διαφόρων συνθετών, τα οποία η Αγαθή τα σχολιάζει ή απαντάει σε απορίες των μαθητών. Τα τραγούδια επιλέγονται με παιδαγωγικά κριτήρια έτσι ώστε να ταιριάζουν στην εκάστοτε ηλικιακή ομάδα.

2. Η Αγαθή, έχοντας μοιράσει στα παιδιά φωτοτυπίες με τις λέξεις ενός τραγουδιού του Γκάτσου, τα καθοδηγεί να γράψουν ένα δικό τους τραγούδι που να περιέχει τις συγκεκριμένες λέξεις. Συνήθως ο χρόνος δεν φτάνει για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο τραγούδι, αλλά κάποιες στροφές, τις οποίες αργότερα μπορούν να τις συμπληρώσουν τα παιδιά στο σπίτι ή στην τάξη και να τις στείλουν ηλεκτρονικά στην Αγαθή για διόρθωση.

3. Πάνω στους στίχους που έχουν γράψει, τα παιδιά σκαρώνουν μια μελωδία, την οποία ο Νίκος παίζει στο πιάνο και τραγουδούν όλα μαζί. Τέλος, η Μυρτώ, συνοδευόμενη από τον Νίκο, ερμηνεύει το τραγούδι του Γκάτσου, από το οποίο είχαμε πάρει τις λέξεις.

Οι συντελεστές

Αγαθή Δημητρούκα : μάθημα στιχουργικής, σχολιασμός τραγουδιών
Η Αγαθή Δημητρούκα ζει στην Αθήνα και γράφει ποίηση για να τραγουδηθεί, παιδική λογοτεχνία και αφηγήματα, μεταφράζει από τα ισπανικά και τα αγγλικά και είναι αναγνώστρια ισπανικών βιβλίων για τον εκδοτικό οίκο Πατάκη. Μαθήτευσε κοντά στον ποιητή Νίκο Γκάτσο και, ως κληρονόμος του, επιμελείται εκδοτικά το έργο του και φροντίζει για τη διάδοσή του.

Μυρτώ Βασιλείου : τραγούδι
Η Μυρτώ Βασιλείου είναι από τις πολλά υποσχόμενες τραγουδίστριες της γενιάς της. Τον Δεκέμβριο του 2016, κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο Μαζί το Χειμώνα. Στη συνέχεια, μοιράστηκε τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως με την Νατάσσα Μποφίλιου, Γιάννης Κότσιρα, Στάθης Δρογώση, ο Σπύρο Γραμμένο και Κωστή Μαραβέγια. Το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε η δεύτερη δισκογραφική της δουλειά, με τίτλο Καταφύγιο.

Νίκος Χιώτογλου : πιάνο, μουσική καθοδήγηση
Ο Νίκος Χιώτογλου σχετίζεται με το χορωδιακό τραγούδι, έντεχνο και παραδοσιακό, και με την κλασσική μουσική. Το 2012 ίδρυσε την Ορχήστρα «Ρυθμός» και το 2015 ίδρυσε τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την οποία και διευθύνει. Την ίδια χρονιά γνώρισε τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος του εμπιστεύτηκε στίχους του. Το 2020 η Αγαθή Δημητρούκα του εμπιστεύτηκε τη μελοποίηση της Παγωμένης Θεατρίνας, ενότητας στίχων του Νίκου Γκάτσου.