ΗΠΑ: Παραμένει το αδιέξοδο στην εκλογή προέδρου της Βουλής – Έχασε και 8η ψηφοφορία ο Μακάρθι

Date:

Share:

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα ο επικός αγώνας του Κέβιν Μακάρθι για να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με το αδιέξοδο να παραμένει.

Ο Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους ούτε στην όγδοη ψηφοφορία, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν διχασμένοι και οι 20 «αντάρτες» αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος.

Στην έβδομη ψηφοφορία, ο Μακάρθι έλαβε 201 ψήφους (χρειάζεται 218). Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν τον βουλευτή Μπάιρον Ντόναλντς, ο οποίος έλαβε 19 ψήφους. Ο 20ός «αντάρτης» των Ρεπουμπλικάνων, Ματ Γκετζ, ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής τον… Ντόναλντ Τραμπ.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν αναφέρει με σαφήνεια αν ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να είναι και μέλος της, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας εξωκοινοβουλευτικός δεν έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Ο Τραμπ προέτρεψε χθες, Τετάρτη (4/1) τους αντάρτες να στηρίξουν τον Μακάρθι, αλλά εκείνοι τον αγνόησαν. Ιδίως ο Γκετζ, που επιμένει ότι ο βουλευτής από την Καλιφόρνια δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τον πείσει.

Οργή των Ρεπουμπλικάνων για την τακτική των ανταρτών

Το αδιέξοδο για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζεται και νωρίτερα μέλη του κόμματος άφηναν να διαφανεί η οργή τους επειδή «μια χούφτα» σκληροπυρηνικοί βουλευτές στερούν από τους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την εξουσία που κέρδισαν στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι υπερσυντηρητικοί «αντάρτες» κατηγορούν το Κογκρέσο συνολικά ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λόμπι και του κατεστημένου της Ουάσινγκτον και θεωρούν ότι αποστολή τους είναι να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του Σώματος. Δεν είδαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Κέβιν Μακάρθι για την προεδρία της Βουλής αν και τις τελευταίες ημέρες δήλωναν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.

Ορισμένοι, όπως ο Ραλφ Νόρμαν, ανησυχούν ότι ο Μακάρθι δεν θα είναι πρόθυμος να ακολουθήσει την τακτική της «καμένης γης» που επιδιώκουν απέναντι στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. «Θα αγωνιστεί για εμάς; Είναι πρόθυμος να κλείσει την κυβέρνηση (σ.σ. να διακόψει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών); Η ιστορία του δεν το έχει δείξει», είπε ο Νόρμαν, ο οποίος καταψήφισε τον Μακάρθι σε όλες τις ψηφοφορίες.

Ο Μακάρθι υποχώρησε σε ορισμένα από τα αιτήματά τους (παραχώρηση θέσεων σε κρίσιμες επιτροπές, εφαρμογή μιας διαδικασίας που θα διευκολύνει την καθαίρεση του προέδρου της Βουλής) κατά τη διάρκεια των νυχτερινών διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη, αλλά δεν φαίνεται να επηρέασε την ψήφο τους.

Λόγω της κατάστασης αυτής, οι βουλευτές δεν έχουν ακόμη ορκιστεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δεσμεύτηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να ξεκινήσουν μια σειρά ερευνών σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία.

Όμως για να το κάνουν αυτό θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι ζήτημα μερικών ωρών ή ακόμη και μερικών εβδομάδων: το 1856 οι βουλευτές κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν έπειτα από δύο μήνες και 133 συνεχόμενες ψηφοφορίες.

━ more like this

Mykonos: Πρόσκληση σε συναυλία του Μουσικού Συνόλου «Πολυφωνία» του Μουσικού Σχολείου Βόλου στο Γρυπάρειο [Video]

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυκόνου, Σάκης Αγορογιάννης, σας προσκαλεί στη συναυλία του Μουσικού Συνόλου «Πολυφωνία» του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα,...

Independence Day in Mykonos: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Μυκονίων και κατάθεση στεφάνων [εικόνες & videos]

Independence Day in Mykonos / Εορτασμός 25ης Μαρτίου - Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Μυκονίων και κατάθεση στεφάνων Ο Αρχιερατικός επίτροπος Μυκόνου π. Πέτρος Μαραγκός...

Independence Day in Mykonos: Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν στην Μύκονο, οι εκδηλώσεις για το Έπος του 1821 (Pics – Videos)

Independence Day in Mykonos / Οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής για τους ήρωες του Έπους ’21 κορυφώθηκαν, και εφέτος, με την παρέλαση για την Εθνική...

Independence Day in Mykonos, March 25: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ανωμεριτών [pics & video]

Independence Day in Mykonos, March 25 / Με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων Πεσόντων υπέρ Πατρίδος Ανωμεριτών, ξεκίνησαν...

Independence Day in Mykonos, March 25: Προσκύνημα και στέψη στην προτομή της Ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους [Εικόνες & Videos]

Independence Day in Mykonos, March 25 / Προσκύνημα και στέψη στην προτομή της Ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’...