Mykonos & Aegean Islands news

Με καταλυτικές ενέργειες της Κατερίνας Μονογυιού δημιουργείται έδρα Συμβουλίου Δασών (ΣΙΔΒΧΕ) στη Σύρο

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίστηκε η τροποποίηση της υπ’αρ. 25471/1451/15-03-2022 κοινής υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση και την εσωτερική οργάνωση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ). Ειδικότερα, στο άρθρο 1 προστίθεται η παράγραφος 5 που προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων με έδρα την Ερμούπολη Σύρου και τοπική αρμοδιότητα την περιφέρεια των Κυκλάδων και της Σάμου, αφαιρουμένης της σχετικής τοπικής αρμοδιότητας από τα ΣΙΔΒΧΕ Πειραιά και Μυτιλήνης αντίστοιχα.

Κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων στις 11 Απριλίου 2022, η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού προέβη σε μία σειρά από διαδοχικές ενέργειες με σκοπό την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Συλλόγου.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση, η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε:
«Με τη δημιουργία έδρας Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών (ΣΙΔΒΧΕ) στη Σύρο, ολοκληρώνεται μία συνεχής προσπάθεια έξι μηνών για την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος. Όλο αυτό το διάστημα ήμουν σε απόλυτη συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, που από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα της δημιουργίας έδρας ΣΙΔΒΧΕ στη Σύρο με αρμοδιότητα τα νησιά των Κυκλάδων καθώς και με 
το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και τον Πρόεδρο του κ. Μηνά Μπουγιούρη. Η παρούσα απόφαση θα εξορθολογίσει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο λήψης αποφάσεων καθώς πλέον οι υποθέσεις που αφορούν τις Κυκλάδες θα εξετάζονται στη Σύρο και όχι στον Πειραιά, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και θα λαμβάνουν την κατάλληλη προσέγγιση στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας. Τέλος, η παρούσα απόφαση συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του μητροπολιτικού ρόλου της Ερμούπολης της Σύρου.»