Ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση και τη διαβούλευση για το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου

Date:

Share:

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: masterplan2050@mykonos.gr θα μπορούν να αποστέλλονται οι προτάσεις και οι θέσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Σε ειδική εκδήλωση, με το βλέμμα στο 2050, παρουσία του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Πρόεδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», κ. Δημήτρη Σαμαρά, ξεκίνησε η ενημέρωση και διαβούλευση για το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία της διαμόρφωσης αυτού του σχεδίου, παρουσιάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα και διευκρινίστηκαν ποιοι είναι οι ρόλοι από την πλευρά του Υπουργείου, του Δήμου και των μελετητών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό για την κατανόηση της κρισιμότητας και της υπεραξίας της διαμόρφωσης ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Μύκονο.

Τόνισε επίσης ότι «έμπειροι και καταξιωμένοι μελετητές θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα καθορίσει το ποιος θα πρέπει να είναι από δω και πέρα ο χαρακτήρας της ανάπτυξης ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η αειφορία του νησιού. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θα καθορίσει από τις χρήσεις γης και τους όρους – περιορισμούς δόμησης μέχρι και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό (κοινωνική κατοικία, νέοι δρόμοι, υπόγεια πάρκινγκ, πρόσβαση σε παραλίες, νεκροταφείο, μορφολογία κτιρίων).

Ένα masterplan που πρέπει να είναι σύμφωνο με τον περιφερειακό και χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της βιώσιμης και υπό όρους ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη αποκατάστασης των αδικιών του παρελθόντος, ειδικά όσον αφορά την Άνω Μερά, τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης δημόσιας πρόσβασης στις παραλίες και τόνισε ότι «οι επισκέπτες έρχονται χάρη στο μυκονιάτικο τοπίο το οποίο πρέπει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Ευθύνη μας είναι να διαφυλαχθεί».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ο Δήμος προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να υλοποιήσει τ ο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ζήτησε να έχει αποφασιστικό ρόλο όσον αφορά αποφάσεις και διαδικασίες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής στο νησί, από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μέχρι το ποιος έχει την ευθύνη για τους αιγιαλούς.

Ως εκ τούτου και σε συνέχεια της ενημερωτικής εκδήλωσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Δήμος Μυκόνου ενημερώνει ότι προχώρησε ήδη στη δημιουργία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης masterplan2050@mykonos.gr, που θα συγκεντρώνει τις απόψεις και τις θέσεις εκπροσώπων και συλλογικών φορέων, αλλά και απλών πολιτών.
Ειδικότερα, για ζητήματα χωροταξίας και πολεοδομίας, της χρήσης γης, τη διαχείριση των παραλιών, το κυκλοφοριακό, το συγκοινωνιακό, τις υποδομές, το περιβάλλον.

━ more like this

Χρήστος Ελευθερίου: Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των Μυκονιατών και την μεγάλη ευθύνη να κάνουμε την «Μύκονο Πρώτη Ξανά» με το Χρήστο Βερώνη!

Mykonos Mayoral Election 2023 / Ο Χρήστος Ελευθερίου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μυκόνου με την παράταξη «Μύκονος Πρώτη Ξανά» του Χρήστου Βερώνη, εξηγεί τους λόγους...

Περιφερειακές Εκλογές – Σπύρος Αποστόλου: Δίκτυο μεταφορών και παράλληλος σχεδιασμός του νησιωτικού χώρου θα εξασφαλίσουν βιώσιμη κινητικότητα – συνδεσιμότητα στο Ν. Αιγαίο

Aegean Regional Elections - Σπύρος Αποστόλου / Ανάρτηση - άρθρο του  Σπύρου Αποστόλου, για τις συνιστώσες αποτελεσματικότητας του νησιωτικού ∆ικτύου μεταφορών παράλληλα με το...

Μύκονος Δημοτικές Εκλογές – Χρήστος Βερώνης: Νέο Λύκειο στην Ανω Μερά, κατασκευή Στέγης για Εκπαιδευτικούς και ΣΔΕ, στην πρώτη γραμμή των δεσμεύσεών μας για...

Mykonos Mayoral Election 2023 - Χρήστος Βερώνης / «Η Παιδεία για μας αποτελεί προτεραιότητα. Το έχουμε αποδείξει με έργα τα οποία θα συνεχίσουμε» διαμηνύει...

Mykonos Mayoral Election 2023 – Αργυρώ Γκύζη: Θέλω να ξαναδώ την Μύκονο Πρώτη Ξανά !!!

Ως υποψήφια Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Μυκόνου, δηλώνω υπεύθυνα ότι βγω ή δεν βγω στις δημοτικές εκλογές θα είμαι δίπλα στην παράταξή μου και θα...

Mykonos – ΔΕΥΑΜ: Ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης και επέκτασης μεταφορικών αγωγών ύδρευσης στην περιοχή της Κουκουλού Άνω Μεράς 

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου τοποθέτησης αγωγού ύδρευσης Φ90 στην περιοχή της Κουκουλού Άνω Μεράς Μυκόνου, συνολικής απόστασης 1.100μ, καθώς και...