Mykonos & Aegean Islands news

Χριστούγεννα με μέτρα και αυστηρούς ελέγχους – Επιχείρηση «Ρεβεγιόν» της ΕΛ.ΑΣ.

Για ακόμη μια χρονιά το σκηνικό της εορταστικής περιόδου θα είναι διαφορετικό, περιλαμβάνοντας μέτρα κατά του κορωνοϊού, στη σκιά της πανδημίας και της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον».

Μπορεί φέτος να μην υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας ή περιορισμός στα γιορτινά τραπέζια, ωστόσο την Πέμπτη ανακοινώθηκε η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ισχύ βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., με αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, τη στιγμή που ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιορισμών μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει από σήμερα

Σε εφαρμογή τέθηκαν από σήμερα, Παρασκευή, τα νέα μέτρα και από το πρωί, η αστυνομία έχει ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους. Πάνω από 10.000 αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα.

Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Εντατικοί θα συνεχίσουν να είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας και τις επόμενες ώρες, με χιλιάδες αστυνομικούς έξω από κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, με την κωδική ονομασία «Ρεβεγιόν», κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκονται κατά τη διάρκεια της νύχτας επί ποδός και θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική

Σημαντική είναι η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με την Αττική να σημειώνει νέο ρεκόρ με 3.433 κρούσματα.

Από την προηγούμενη Παρασκευή που τα κρούσματα ήταν 1.453 καταγράφηκε αύξηση 136,3%.

Μέχρι τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 54 κρούσματα της Όμικρον στη χώρα, ενώ υπό διερεύνηση είναι ακόμη 154 ύποπτα κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν 33 τα κρούσματα.