Fishing Tourism: Δημιουργείται ομάδα διαχείρισης του ανερχόμενου «αλιευτικού τουρισμού» (ΟΔΑΤ)

Date:

Share:

Fishing Tourism / Στην προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στοχεύει το μνημόνιο που υπογράφημε μεταξύ των υπ. Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στην υπογραφή για τη δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού (ΟΔΑΤ) προχώρησαν το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστου Κέλλα, στο υπουργείο Τουρισμού, αποφασίστηκαν τα βήματα και ο σκοπός της ομάδας εργασίας, με στόχο τη χάραξη κοινών δράσεων στρατηγικής και την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα μας να καταστεί παγκόσμιος προορισμός αλιευτικού τουρισμού.

Τα δύο υπουργεία εκπροσωπούνται στην ομάδα αυτή από υπηρεσιακά τους στελέχη, με εμπειρία στην Αλιεία και Διαχείριση Αλιευτικών Πόρων, καθώς και στις Ειδικές Μορφές Τουρισμού.
Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί άδειες σε 307 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στον αλιευτικό τουρισμό.

Στον αλιευτικό τουρισμό διασυνδέεται η αλιεία με τους επισκέπτες – τουρίστες της χώρας μας, οι οποίοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με τις παρεχόμενες στο υγρό στοιχείο αλιευτικές δραστηριότητες, με σκοπό την ψυχαγωγία μέσω της αλιείας, την απόκτηση βιωματικών εμπειριών, τη γνωριμία με τις τοπικές παραδόσεις, τα τοπικά έθιμα και την τοπική γαστρονομία, τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας, και την οικονομική τόνωση του κοινωνικού ιστού σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου, αλλά και γενικότερα για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και των αρμόδιων φορέων, η ομάδα εργασίας θα προχωρήσει στο εξής έργο:
– Παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του από 17.02.2022 υπογραφέντος μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργείου Τουρισμού.
– Εισήγηση δράσεων ή άλλων ενεργειών, για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.
– Συγγραφή, διαμόρφωση και παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής Προώθησης του Αλιευτικού Τουρισμού (ΕΣΠΑΤ) και όσων ζητημάτων προκύπτουν.
– Εισήγηση επί τροποποίησης νέου μνημονίου συνεργασίας.

Όπως επεσήμανε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, «ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί έναν ανερχόμενο τομέα που συνδυάζει την παράδοση και την αυθεντικότητα με τη σύγχρονη τουριστική εμπειρία. Στην Ελλάδα, με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τις καθαρές θάλασσες και την πλούσια αλιευτική ιστορία, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού είναι μοναδικές. Πρόκειται για μία ειδική μορφή τουρισμού η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις παράκτιες και νησιωτικές κοινότητες της Ελλάδας, μέσα από βιώσιμες πρακτικές, που για το υπουργείο Τουρισμού αποτελούν προτεραιότητα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κέλλα, για την εξαιρετική μας συνεργασία και είμαι βέβαιη πως μέσα από τη συγκρότηση της νέας ομάδας Αλιευτικού Τουρισμού θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι πρωτοβουλίες μας για την προώθηση και ανάπτυξή του».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, τόνισε σχετικά: «Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί έναν αναδυόμενο πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές μας, προσφέροντας στους αλιείς την ευκαιρία να αποκτήσουν συμπληρωματικό εισόδημα και να αναδείξουν τις παραδοσιακές τους δραστηριότητες στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, ενισχύει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την περιβαλλοντική αξία των ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων. Η σύνδεση της αλιείας με τον τουρισμό προάγει την αειφόρο ανάπτυξη και συμβάλλει στην προστασία των θαλάσσιων πόρων. Με τις δράσεις μας στηρίζουμε ενεργά πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις καλές πρακτικές της αλιευτικής δραστηριότητας, δημιουργώντας ένα ισχυρό εργαλείο βιώσιμης οικονομικής και περιβαλλοντικής προόδου για τις τοπικές κοινότητες».

Ο κ. Κέλλας ευχαρίστησε την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη για την αγαστή συνεργασία τους και για τη δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού, η οποία, όπως είπε «πρόκειται να αναδείξει αυτές τις αξίες και να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο προορισμό αλιευτικού τουρισμού, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες που συνδέουν την πολιτιστική μας κληρονομιά με τη σύγχρονη αειφόρο ανάπτυξη».

━ more like this

Εργασίες επούλωσης λακκουβών και φθορών οδοστρώματος στην περιοχή Φανάρι

Συνεχίζονται οι εκτεταμένες παρεμβάσεις του Δήμου Μυκόνου για την επούλωση λακκουβών με ψυχρή άσφαλτο και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία στους δρόμους...

Aegean Islands – G. Leontaritis: Χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας νέου ελαιοτριβείου στην Σαντορίνη

Aegean Islands - G. Leontaritis / Χορήγηση  άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ελαιοτριβείου, ιδιοκτησίας της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στο Μονόλιθο Σαντορίνης Υπεγράφη από το Χωρικό...

Aegean Islands – G. Hatzimarkos: Οδικό δίκτυο αποκτά η Στρογγύλη Μεγίστης για πρώτη φορά στην ιστορία της

Aegean Islands - G. Hatzimarkos: Αμέσως μετά την κατασκευή λιμανιού στη νησίδα Ρω, συνεχίζουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να είμαστε πάντα κοντά στα μικρά...

Aegean Islands – Hatzimarkos: Η Κως, όπως κάθε νησί μας, αξίζει την υποδομή διαχείρισης των απορριμμάτων της

Aegean Islands - Hatzimarkos / Στην Κω βρεθήκαμε χθές και αξιοποιήσαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον κατ' όνομα μόνο ΧΥΤΑ του νησιού που τις...

Yannis Hatzis:«Αναγκαίες οι βιώσιμες υποδομές προκειμένου να αναβαθμίσουν την τουριστική εμπειρία»

Yannis Hatzis / «Οι υποδομές πρέπει να σχεδιαστούν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενσωματώνοντας τις αρχές της βιωσιμότητας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας...