Αναδρομική έκθεση του Αριστοτέλη Βασιλικιώτη (1902-1972) ενός γνωστού-άγνωστου ζωγράφου του 20ού αιώνα με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, θα φιλοξενηθεί στην ΚΔΕΠΠΑ Μυκόνου.
Εικαστικό αφιέρωμα στον ζωγράφο Αριστοτέλη Βασιλικιώτη προγραμματίζει η Κοινωφελής Επιχείρηση σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ το καλοκαίρι του 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου αλλά και την μεγάλη δωρεά 38 έργων του ζωγράφου Αριστοτέλη Βασιλικιώτη στο Δήμο Μυκόνου από την κόρη του Αμαρυλλίς Βασιλικιώτη – Weiler
Γεννημένος στην Ευπατορία της Κριμαίας, την οποία εγκατέλειψε λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Αριστοτέλης Βασιλικιώτης χάραξε τη δική του πορεία στην τέχνη με βασικούς σταθμούς την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.
Ο Αριστοτέλης Βασιλικιώτης
Oι προσωπικοί δεσμοί που ανέπτυξε με την Μύκονο ύστερα από τον γάμο του με τη Μυκονιάτισσα Φρόσω Αξιώτη, αδελφή της λογοτέχνιδας Μέλπως Αξιώτη, προβάλουν μια άλλη πλευρά της ειδυλλιακής ομορφιάς του, που ξεφεύγει από τα στεγανά της μανιέρας των λευκών σπιτιών.
Μύκονος, λάδι σε κοντραπλακέ, 21×16 εκ.
Τη Μύκονο την αγάπησε και τη ζωγράφισε πολύ. Συγχρόνως όμως φοβόταν τη ‘γραφικότητά’ της που θα μπορούσε να τον σπρώξει στην ευκολία. Δεν τον ενδιέφερε ούτε η ‘τουριστική’, ούτε η ‘φωτογραφική’ ζωγραφική. Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει και στους μαθητές του που για χρόνια εκπαίδευε στο ατελιέ του» αναφέρει η κα Αμαρυλλίδα Βασιλικιώτη-Weiler, κόρη του καλλιτέχνη.
Ε