Αλ.Τσίπρας: Πολιτική επιλογή Μητσοτάκη η απουσία ελέγχων για αισχροκέρδεια και η διατήρηση υψηλής φορολόγησης

Date:

Share:

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της ακρίβειας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αναγνωρίζοντας πλέον ότι είναι απερχόμενος», προσπαθεί να κερδίσει χρόνο «για να πετύχει το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων» και «για να προλάβει να ελέγξει τη κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας».

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφερθείς αρχικά στη διεθνή συγκυρία και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είπε σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι «η Διεθνής συγκυρία γίνεται ολοένα και πιο δυσμενής. Ο πόλεμος σκληραίνει, χωρίς προοπτική διεξόδου».

Προσέθεσε ότι «η Ευρώπη κινείται αμήχανα και βρίσκεται μπροστά στις αντιφάσεις της. Χωρίς σχέδιο απέναντι στην όξυνση της σύγκρουσης, με μόνο κερδισμένο τις ΗΠΑ. Ενώ την ίδια στιγμή η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και κυβερνητικές θέσεις σε σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία». Υποστήριξε ότι «η ΕΕ φαίνεται να μην έχει ένα συλλογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης» και πως «η Γερμανία μπλοκάρει ευρωπαϊκές λύσεις για πλαφόν στη τιμή αγοράς του φυσικού αερίου και για κοινό δανεισμό για παρεμβάσεις χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα όμως που εσωτερικά ακολουθεί δική της ιδιαίτερα γενναιόδωρη πολιτική».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμη η μάχη των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την έκδοση κοινού χρέους για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης, του δύσκολου χειμώνα και του ενεργειακού κόστους, σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι στο μόνο που όλη η Ευρώπη συγκλίνει, είναι η επιστροφή του κράτους στην ενέργεια για να στηρίξει κοινωνία και επιχειρήσεις, «όλη, εκτός από την Ελλάδα όπου ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Και για αυτό τα δραματικά αποτελέσματα που βιώνουμε δεν είναι τυχαία».

Συνεχίζοντας με το πρόβλημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το ότι «η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη (προ φόρων και επιδοτήσεων)», «οφείλεται στην επιλογή Μητσοτάκη, η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της αισχροκέρδειας. Και ένα χρόνο τώρα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της». Προσέθεσε ότι «η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έδειξε το αποτέλεσμα- μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε 450 εκατ. υπερκέρδη».

Επιπλέον επισήμανε ότι «ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%», ενώ χαρακτήρισε επίσης «πολιτική επιλογή» το ότι «στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών».

«Όπως ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό στη πράξη δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται κυρίως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, αφού αυτά κυρίως πλήττουν οι έμμεσοι φόροι, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στη πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύεται με έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν», «με αλλαγή του δόγματος που η εξωτερική πολιτική της χώρας κινήθηκε για δεκαετίες»: «Από πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και από ισότιμος εταίρος σε δεδομένο σύμμαχο που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά καμία εγγύηση για τα δικά της συμφέροντα», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η πολιτική φέρνει επικίνδυνες εξελίξεις και αρνητικά τετελεσμένα». Γιατί, συμπλήρωσε, «η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά με πράξεις. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης απλά αρκείται να λέει τα αυτονόητα για τη κυριαρχία των νησιών μας στις Συνόδους Κορυφής αλλά δε τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας πλέον ότι είναι απερχόμενος, ότι δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής, αγωνιά να κερδίσει χρόνο, όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας». Αυτό, όπως υποστήριξε, «τόσο για να πετύχει τη συγκάλυψη, το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων όσο και για να προλάβει να ελέγξει τη κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «απέναντι σε αυτή την επιλογή Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε αλλά οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό». Ειδικότερα, όπως είπε: «Για να βαθύνουμε τη κομματική ανασυγκρότηση. Για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού. Για να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής». «Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, «και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε τη πολιτική αλλαγή μια ώρα αρχύτερα παρά τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν».

━ more like this

Aegenan Islands: Διευρυμένη σύσκεψη υπό την Κεραμέως για την υποστελέχωση, τις χρηματοδοτήσεις και τις προσλήψεις

Διευρυμένη σύσκεψη υπό την Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζoυν οι Κυκλάδες, πραγματοποιήθηκε. το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, στο...

Union of Greek Regions (UGR): Ο Γιώργος Λεονταρίτης εξελέγη στο νέο Δ.Σ της ΕΝΠΕ – Εξ οφίτσιο συμμετέχει στο Δ.Σ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Union of Greek Regions (UGR) / Εξελέγη χθες, 12 Φεβρουαρίου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το οποίο αποτελείται από 25 μέλη,...

Aegean Islands: Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννη Κρητικού για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Aegean Islands / Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννη Κρητικού για την εορτή των Τριών Ιεραρχών Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, Κυρίες και...

Mykonos: Ορίστηκαν οι αρμοδιότητες του νέου Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μυκόνου

Municipality of Mykonos / Με απόφαση του Δημάρχου Μυκόνου, Χρήστου Βερώνη που αναρτήθηκε, σήμερα Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2024, στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ψ75ΒΩΚΚ-Λ4Γ / Αριθμ....

Σπύρος Αποστόλου: Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη – Θα πορευτώ και θα εργαστώ ακάματα ώστε να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη

Aegean Islands / Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, ευχαριστεί ο νέος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σπύρος...